Cu totii am intalnit un profesor sau o profesoara monstru. Spaima tuturor. Cum intra in clasa se face liniste deplina si tu iti repeti teoria in minte sau te rogi sa nu te scoata la tabla sa apuce sa iti tranteasca o lebada in catalog. Face prezenta dupa ce pomeneste de ce murdar e pe jos sau cat de putin e aerisita clasa, se uita urat la tine cand zici prezent, eventual iti si greseste numele.

Bun, gata cu absentii. Sa vedem tema. Cum ne-am pregatit pentru azi? Cri cri. Din spate se aude vocea elevului care practic stie totul. Nu stiu cum se face, dar are intrebari si raspunsuri pentru orice. Profesorul ignora mana ridicata pentru ca vrea sa vada din cand in cand ce mai stiu si ceilalti elevi. Poate sa ii scoata la tabla si sa faca misto de ei sau sa inceapa sa tipe. Depinde de caz. Repeta putin materia daca e intr-o stare buna, scrie niste formule pe care nu stii de unde le-a luat sau ce inseamna pe tabla si incepe groaza.
Se pune pe scaun, cauta in culegerea de exercitii ceva asa mai „usor” si dicteaza datele problemei. Te prefaci ocupat ca sa nu te observe. Mai faci ceva la desen, stergi o litera, orice ca sa nu ridici ochii. NICIODATA SA NU RIDICI OCHII. E posibil sa scapi asa. Daca ai ghinion nu o sa conteze daca faceti contact vizual din ala gen „Doamne, nu ma scoateti la tabla ca nu stiu nimic” care s-ar traduce cu un zambet timid sau o expresie terifiata, „Asta sigur nu stie, ia sa il scot la tabla”. Daca ai noroc, scoate pe cineva care nu stie regula cu uitatul direct in ochi.
Azi e o zi proasta si te scoate pe tine. Iti intinde creta si incremenesti pentru o secunda, incepe sa iti bata inima, iti tremura mainile si singurul lucru la care speri e sa nu ramai corijent. Macar o nota de trecere daca ai primi. Mergi timid catre tabla si analizezi datele. Sau te prefaci ca le analizezi.
Te gandesti la ce mai tii minte de orele trecute. Formulele? Nu ti le amintesti absolut deloc. Teoria? Nici atat. Panica panica panica. Profesorul se uita la tine cu o fata nervoasa. „Ce astepti copile? Scrie acolo.” Si incepe comunicarea. „Uhmmm…” Bravo tie, ba. Iar iei nota mica. De ce nu puteai sa te uiti si tu peste ce ati scris?
Te uiti la caiet cum sta pe banca. Toate raspunsurile sunt acolo.
„Cum te-ai pregatit tu pentru azi?” „Am citit din caiet.” Bullshit. Bullshit bullshit. Nici n-ai deschis caietul. Dupa cateva replici de genul si un ultimatum de tip „Meriti un 2!” chiar daca nu il primesti, poftesti in banca si respiri usurat.
A tipat la tine, te-a cam facut de ras dar heei macar nu ai primit nota mica. Unii prefera asa, altii sa primeasca direct un 2 si sa nu treaca prin teroaarea de la tabla.

Cum sa te comporti cu astfel de profesori? In primul rand, cum am mai zis, nu face contact vizual. Daca te pune la tabla, aia e. Prefa-te ca stii, dar nu abera ca dupa dai de banuit. Daca nu stii si nu stii spune-i si tu ca ai emotii sau ceva. Poate scapi daca in ziua aia decide ca are putina inima. Cel mai important lucru acum. Controleaza-ti frica. E ca si cum intrii intr-o camera cu un bulldog care nu a mai mancat de zile si e gata sa te devoreze. Prin comparatie, profesorul nu a mai umilit pe nimeni de vreo 10 minute de la ultima ora si s-a plictisit. Daca o iei cu frumosul si nu arati ca esti terifiat, e posibil sa nu patesti ca exemplul nostru. Daca ai ghinionul sa puna ochii pe tine cel mai rau profesor, bafta. O sa ai nevoie.
Ok, ok, am exagerat putin aici dar ideea e ca cea mai buna varianta ca sa eviti o situatie penibila de genul e sa mai
rasfoiesti si tu caietul ala.
xoxo

Facebook Comments Box