Ceva ce mi-a atras atentia in ultima luna este un proiect pe nume „Tibi”. Un scurtmetraj realizat de mai multi elevi de liceu, care a ajuns sa fie selectat la Cannes din alte 4.000 de filme. Regizorul este Dan Iliuta, cel caruia mi-am dorit sa ii iau interviu si uite asa a iesit ce urmeaza sa cititi.

INLICEU: Cum ti s a schimbat viata de cand ai pornit proiectul Tibi?

Dan Iliuta: Am invatat mai mult decat am putut spera intr-un timp atat de scurt despre experienta de a face un film, cu toate obstacolele caracteristice, insa l-am simtit ca pe un traseu frumos, asta si datorita sansei de a cunoaste oameni noi intotdeauna, pasionati si priceputi pe fiecare domeniu pe care se axeaza. De asemenea, posibilitatea de a invata mereu din greseli si imbunatatirea continua sunt cele mai importante „bijuterii” cu care am ramas in urma filmului.

INLICEU: Ce inseamna Tibi pentru tine?

Dan Iliuta: Tibi e un caracter puternic. Poate si de aceea ne-am hotarat sa numim filmul dupa personajul principal, decizie in concordanta cu felul in care toata actiunea graviteaza in jurul lui si a povestii sale de background. Contrar spuselor lumii, nu ne asemanam decat prin faptul ca amandoi am crescut fara tata. Al meu nu a trecut in nefiinta, ce-i drept, ci doar am ales drumuri separate in viata. Indragesc personajul, pentru curiozitatea lui permanenta si evolutia lui necizelat.

INLICEU: Spune-mi povestea proiectului.

Dan Iliuta: In vara voiam sa fac un scurtmetraj cu actori din UNATC, intentionand sa trec la „nivelul urmator” in contextul viitoarei cariere. Avand o simpla idee si total diferita fata de ce se arata in prezent in film, am inceput clasa a XI-a si le-am povestit lui Vlad si Radu, colegii mei de clasa, despre proiect. Ei s-au aratat doritori sa o adapteze intr-un scenariu care a devenit mai tarziu suportul pentru acest casting.

INLICEU: Care a fost o faza amuzanta de la filmari?

Dan Iliuta: Cand filmam pe aleea din Cismigiu, Vlad cobora camera in timpul primei duble, iar in fundal, in spatele actorilor principali care se plimbau, ii vedeam pe Vlad si Radu, care stateau de straja sa ii roage pe trecatori sa ocoleasca aleea pe care filmam, care in acel moment, fara preocupare, se bateau cu un ziar, totul vizibil pe camera. Sau ca sa filmam acel ponton, 5 oameni am carat o barca pe niste scari, apoi am asezat-o in apa, iar Vlad si Andrei, un baiat de la figuratie, s-au urcat in ea, la temperatura aceea de noapte de februarie. Desigur, Vlad filma, iar Andrei se tinea din rasputeri de un stalp de ponton ca sa nu plece barca singura in largul lacului.

echipa la festivalul Cannes

INLICEU: S-a schimbat atitudinea profesorilor intr un fel?

Dan Iliuta: Nu avea de ce sa se schimbe, doar ca s-au uimit ca am facut un film pe o durata extinsa de 3 luni, reusind sa mentinem totul incognito pana la mediatizarea din aprilie, ei nebanuind nimic pana atunci. 

INLICEU: Ce reactie au avut parintii si prietenii tai cand au aflat ca a intrat la festivalul Cannes filmul?

Dan Iliuta: Ei erau destul de uimiti si au inceput sa ne ia mai in serios cu toata pasiunea pe care o depuneam in proiect, cu toate ca noi ne mentineam calmul, stiind de adevaratul nostru nivel si cat de mult mai avem pana sa ajungem la un nivel aproape de profesionalismul visat.

INLICEU: Cine a crezut cel mai mult in tine?

Dan Iliuta:  Bunica mea, care a fost in cadrul filmului sofer, cateodata bucatar si actrita secundara in singura scena cu o nota comica a filmului. Ii multumesc foarte mult.

INLICEU: Ce inseamna pentru tine viata in liceu?

Dan Iliuta: Chiar daca ca nu ajung sa imi petrec poate chiar in acelasi fel anii de liceu precum alti colegi, asta nu inseamna ca nu aduc si pentru mine, odata cu ei, experiente similare: libertatea de a face ceea ce imi place, timp pentru mine si o perioada de care probabil imi va fi dor mai tarziu, desi acum nu realizez asta prea bine.  Mai ales distractia cu prietenii.

Pe Dan puteti sa il gasiti aici.

Mai multe detalii despre film gasiti aici.

Premiera filmului „Tibi” deja a avut loc in Romania si cu siguranta voi merge sa il vad si eu mai ales dupa interviul cu Dan.

xoxo

Facebook Comments Box

2 comentarii

Comentariile sunt închise.